Skończyły Ci się sprawdzone przepisy na szybką potrawę? Szukasz innowacyjnego pomysłu na przygotowanie przystawki? Nie wiesz, jak zabłysnąć przed rodziną lub znajomymi. Poznaj quiche i smaczne fakty na jego temat.

Quiche – przysmak rodem z Francji

Czym jest quiche? Jeśli zapiszemy to w spolszczonym brzmieniu: „kisz”, prawdopodobnie okaże się, że znasz tę potrawę rodem z Francji, zbliżoną do (nieco bardziej popularnej) tarty. Ten placek z kruchego ciasta z nadzieniem z warzyw lub grzybów, na bazie śmietany i jajek, podobno był przysmakiem księcia Lotaryngii. Jest to więc niejako królewska potrawa, która (w zależności od sytuacji) idealnie pasuje jako przystawka lub nawet danie główne. Twoi bliscy lub goście na pewno będą zadowoleni w obu sytuacjach. Jak możesz ją przyrządzić? O tym przeczytasz poniżej.

Quiche – co trzeba kupić?

Będziesz potrzebować następujących składników:

Boczek w plastrach (250 g.), masło (140 g.), mąka (250 g.), jajka (4 szt.), śmietana kremówka (200 ml.), mleko (150 ml.), ser żółty (200 g.), duża cebula, szczypiorek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, proszek do pieczenia.

Quiche – jak przygotować w 4 krokach?

  1. Masło (120 g) pokrój w kostkę i zagnieć z mąką, proszkiem do pieczenia, połową łyżeczki soli i 3 lub 4 łyżkami zimnej wody na gładkie ciasto. Wyłóż nim formę do quiche’a (o średnicy 26 cm), formując krawędź. Ciasto nakłuj kilka razy widelcem i wstaw minimum na godzinę do lodówki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj. Boczek podsmaż na pozostałym, gorącym maśle przez 3 minuty, wyjmij. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmaż krótko cebulę, dodaj do boczku i dopraw pieprzem. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Jajka zmieszaj ze śmietaną i mlekiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto posyp startą połową sera żółtego. Rozłóż boczek i cebulę, a następnie posyp pozostałym serem. Równomiernie zalej mlekiem ze śmietaną.
  4. Quiche piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C przez 45 minut, na złocisty kolor. Podawaj pokrojony na kawałki i posypany szczypiorkiem, na gorąco lub na zimno.

Odwiedź Le Petit Reve i skosztuj nasz quiche

Dopadł Cię apetyt? Nie masz ochoty lub czasu przygotowywać samodzielnie quiche? A może po prostu chcesz tylko kawałek lub dwa? Odwiedź nasze bistro Le Petit Reve i daj się porwać kulinarnej przygodzie, jaką są nasze wypieki i nie tylko. Nasz quiche powali Cię na ziemię a wypieki własnej produkcji sprawią, że zapomnisz na chwilę o wszystkim. Nie zapomnij jednak nas odwiedzić w Rzeszowie! Jesteśmy na ul. Grunwaldzkiej 16A (od podwórza).