Francja to piękny kraj, dlatego co roku zakochani wybierają ją sobie za cel podróży, by móc wspólnie podziwiać wieżę Eiffla, Luwr, czy Katedrę Notre Dame. Francja to również fantastyczne jedzenie. Pyszne bagietki, crossainty oraz ser camembert. To jednak nie wszystko, co ma do zaoferowania kuchnia francuska. Le petit reve zaprasza więc na kulinarną wycieczkę do Paryża.

We Francji odnajdą się zarówno miłośnicy pięknych widoków, sztuki, zabytków, jak i wielbiciele pysznej kuchni. Ich potrawy są lekkie, a przy tym pełne smaku, a aromatyczny zapach unoszący się dookoła sprawia, że kubki smakowe zaczynają szaleć. Patrząc na kultowe francuskie potrawy, można by orzec, że nikt tam nie liczy kalorii, jednak mają oni swoje sekrety, sprawiające, że sylwetki Francuzek są tak smukłe. Czas więc poznać je bliżej.  

Podstawowe założenia kuchni francuskiej, którymi kieruje się Le petit reve

Jedzenie to uczta dla naszego podniebienia. Główne założenie kuchni francuskiej mówi, że ma być smacznie. Ta wyjątkowa kuchnia słynie z różnorodnych, ciekawych i pełnych smaku potraw. Poza tym ważna jest również dobra organizacja w miejscu, gdzie się gotuje. Wszystko jest pięknie poukładane i odkładane zawsze na swoje miejsce, tak, by inne osoby mogły to szybko znaleźć. Francuzi przywiązują też dużą wagę do tego, w czym podawane są posiłki. Zastawa powinna oddawać charakter oraz zachęcać do konsumpcji. Liczy się nie tylko to, co jemy, ale również w jaki sposób.

Kuchnia francuska – popularne składniki

Do popularnych składników zaliczamy śmietanę, masło, a także ryby oraz owoce morza. Pyszny smak sałatek osiąga się dzięki wyjątkowemu sosu, który przygotowywany jest na bazie musztardy Dijon. Francja to również wyjątkowe sery uwielbiane przez turystów. Najpopularniejsze rodzaje to oczywiście znany nam camembert oraz brie.

Przyprawy nadające wyjątkowego smaku potrawom  

W każdym kraju dostępne są inne przyprawy sprawiające, że przygotowane dania są smaczne i aromatyczne. W Polsce ten francuski smak odnaleźć można w popularnej gorczycy oraz świeżo mielonym pieprzu. Idealnie sprawdzą się również zioła prowansalskie, w skład których wchodzi aromatyczna mieszanka bazylii, tymianku, oregano, rozmarynu, cząbru ogrodowego i majeranku. Miłośnicy smaków używają również ekskluzywnych trufli. Dobór przypraw zależy od indywidualnych upodobań, co sprawia, że każda potrawa smakuje trochę inaczej, ale zawsze wyśmienicie.

Francuskie przysmaki na wyciągnięcie ręki w Le petit reve

Nie każdy może sobie pozwolić na podróż do Francji, gdy poczuje ochotę na pyszną bagietkę. Na szczęście nie na takie problemy znajdujemy rozwiązanie. W sercu Rzeszowa znajduje się piekarnia francuska, w której każdy odnajdzie zapach i smak rodem z Paryża. Niesamowite brioche z orzechem laskowym i gruszą, croissant maślany, bułeczka kokosowa, chleb żytni lub bagietka z oliwką. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem słodkich, czy słonych potraw w Le petit reve znajdziesz coś wyjątkowego dla siebie i swojego podniebienia.