Pieczywo gości na stołach Polaków od setek lat. Już jako dzieci pamiętamy zapach świeżego chleba wypiekanego przez nasze babcie. Ten smak zostanie z nami na długie lata, jednak przez ten czas wiele się zmieniło. Większość z nas kupuje pieczywo w hipermarketach lub piekarniach, co nie jest żadnym błędem. Problem stanowi świeżość tychże wyrobów. Nie każdy bowiem wie, jak rozpoznać, czy kupowany przez nas chleb lub bułka została zrobiona niedawno. Zdarza się niestety, głównie w sklepach, że została ona zrobiona dużo wcześniej, a teraz dopiero wypieczona, a przecież nie o to chodzi klientowi. Le petit reve, czyli najlepsza piekarnia francuska postanowiła pokazać, czym należy się kierować i na co zwrócić uwagę podczas zakupów.

Z nami zjesz pyszną kanapkę – piekarnia Rzeszów

Pieczywo jemy nie tylko na śniadanie, ale również podczas lunchu, podwieczorka oraz kolacji. Stanowi ono również pyszną przekąskę, którą można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Większość osób zapewne potwierdzi, że nie ma bardziej wykwintnego dania, jak świeży chlebem z masełkiem, warzywami czy konfiturą. Bez względu na to, czy jemy je ze słonymi bądź słodkimi dodatkami, zawsze rozpływa się w ustach. Stanowi idealne połączenie i wzbogacenie innych dań, ale znajdą się i Ci twierdzący, że samo smakuje najlepiej. Chrupiąca skórka bułki i miękki miąższ to smak, który nie może się równa z niczym innym. A Ty wolisz jeść pieczywo samo, czy z dodatkami?

Świeże czy świeżo rozmrożone? – piekarnia Rzeszów tłumaczy

Duże i małe markety oferują często pieczywo, które wypiekane jest na miejscu, sprawiając tym samym wrażenie, że jest ono świeże. Piękny zapach unoszący się w całym budynku kusi klientów. W momencie zakupu wygląda ono apetycznie, jednak już po paru godzinach staje się suche i traci smak oraz aromatyczny zapach. Jaka jest tego przyczyna? To bardzo proste, otóż ciasto, mimo iż wypiekane na miejscu w sklepie, zostało przygotowane już wcześniej i było długo mrożone. Taki produkt nosi nazwę „półzapiek”, co oznacza, że został on w 80% wypieczony już wcześniej. Wynika z tego konieczność kolejnego pieczenia, już przed samą sprzedażą, a jak łatwo się domyślić dwukrotne przeprowadzanie tej czynności powoduje wysuszenie produktu. Taki częściowo wypieczony chleb bądź bułka często miesiącami zalega w zamrażarce, a następnie sprzedawane jest klientom jako świeże.

Jak rozpoznać, czy pieczywo jest świeże?

Decydując się na zakup pieczywa lepiej wybierać piekarnie w Rzeszowie niż duże markety. Najlepszym rozwiązaniem jest spacer do Le petit reve, gdzie każdego dnia można kupić i powąchać prawdziwy, świeży chleb i bułki. Jeśli jednak z różnych przyczyn nie dasz rady tego zrobić oto kilka wskazówek, które pomogą Ci wybrać świeże pieczywo:

  1. Kolor – pieczywo pszenne powinno mieć złocistą skórkę. Jeśli jest ono bladsze, może to oznaczać dodanie podczas produkcji polepszacza. W przypadku chleba żytniego kolor powinien być szaro-brązowy. Czekoladowy i rudy może świadczyć o użyciu karmelu lub słodu jęczmiennego.
  2. Waga – ciężkie pieczywo w porównaniu do wielkości oznacza wypiek dobrej jakości. Lekkie chleby są nadmuchane i sztuczne.
  3. Sprężystość – dobrej jakości pieczywo po delikatnym włożeniu palca w jego głąb wraca do pierwotnego wyglądu w tymże miejscu.
  4. Data przydatności – wyroby takie jak chleb czy bułka powinny na etykiecie mieć termin przydatności wynoszący klika dni. Jeśli data jest dłuższa, wybierz inny produkt.
  5. Zakwas – prawdziwe wypieki nie mogą zostać przygotowane bez użycia zakwasu. To czy został on użyty, można rozpoznać po charakterystycznym kwaskowatym zapachu. Produkty te są również nieco cięższe i trwalsze, a konsystencja jest bardziej gliniasta.

Piekarnia Rzeszów – codziennie świeże pieczywo  

Le petit reve to piekarnia francuska, która oferuje zarówno tradycyjny chleb żytni, jak i pszenne bagietki z czekoladą. Największą ich tajemnicą jest prosty skład produktów, do których nie używają niepotrzebnych dodatków oraz miłość do wypieków. Jak sami powtarzają, wszystko, co można kupić w Le petit reve, przygotowują również w swoich domach, a jak wiadomo swoich najbliższych i siebie się nie oszukuje. Zapraszamy więc w skromne progi najlepszej piekarni w Rzeszowie.