Pieczywo w polskim jadłospisie króluje od setek lat. Już jako dzieci mogliśmy zaobserwować, jak nasze babcie w kuchniach kaflowych piekły pyszne chleby, których smaku doszukujemy się w sprzedawanych obecnie produktach. Jest to jednak niezmiernie trudne, gdyż od tego czasu wiele się zmieniło. Główną zmianę stanowi fakt, że coraz więcej osób kupuje pieczywo w marketach lub piekarniach. Klient bierze więc to, co widzi na sklepowych pułkach, często nie zwracając nawet uwagi na skład chleba. To właśnie największy błąd, jaki popełnia nasze społeczeństwo, dając tym samym przyzwolenie na tworzenie pieczywa, pozostawiającego wiele do życzenia. Warto więc poznać sekret pieczywa pieczonego w Le petit reve, by zaobserwować różnice i spróbować, jak powinno smakować dobre, świeże, a przede wszystkim zdrowe pieczywo.

Prostota w Le petit reve

Największą tajemnicą piekarni w Rzeszowie, którą chętnie zdradzają innym, jest prosty skład pieczywa: woda, mąka, zakwas, sól i dodatki typu ziarna, orzechy, oliwki. Wygląda więc na to, że pracownicy Le petit reve nie lubią chodzić na łatwiznę, dbając bardziej o jakość produktów, nie zaś o ich ilość. Ma to ogromne odzwierciedlenie w smaku chlebów, bagietek oraz brioszek. Ale czy Ty wiesz, co wyróżnia tę piekarnię w Rzeszowie na tle konkurencji? Właśnie ten prosty skład pieczywa, do którego produkcji używa się zakwasu, tak zapomnianego przez innych.

Zakwas – niewielka rzecz, a cieszy

Pewnie jako dziecko nie raz widziałeś, jak Twoja babcia przygotowuje zakwas na chleb. Może nawet pamiętasz, że od jego przygotowania do zjedzenia gotowego bochenka musiało upłynąć sporo czasu. Ale czy wiesz, czym jest zakwas? Jest to mieszanina mąki i wody, która pod wpływem odpowiedniej temperatury oraz czasu zaczyna fermentować. Tak powstaje owa masa potrzebna do produkcji pysznego i zdrowego pieczywa. A o tych walorach decydują dzikie drożdże, bakterie kwasu mlekowego oraz bakterie produkujące kwas octowy, które zawarte są w zakwasie. Po procesie fermentacji spełnia on dodatkowo inne zadania np.:

  • powoduje, że chleb wyrasta i pulchnieje,
  • konserwuje pieczywo w sposób naturalny,
  • pozwala w szybszy sposób przyswoić mikroelementy zawarte w ziarnach zbóż i mące,
  • neutralizuje związki rakotwórcze poprzez bakterie kwasu mlekowego.

Le petit reve podpowiada, jak rozpoznać chleb na zakwasie

Pieczywo przygotowywane na zakwasie charakteryzuje się delikatnym i lekko kwasowym smakiem oraz specyficznym zapachem. Ponadto po przekrojeniu chleba wyczuwa się jego wilgotność. Dodatkowo taki produkt ma dłuższy okres przydatności do spożycia, ponieważ jak wiemy, zakwas naturalnie konserwuje pieczywo oraz zapobiega powstawaniu pleśni na wypieku. Najważniejsze jednak jest to, że poza gwarancją smaku i aromatu chleb na zakwasie posiada też szereg właściwości odżywczych oddziałujących na proces układu pokarmowego oraz ośrodkowy układ nerwowy.

Jakie zalety ma pieczywo na zakwasie? – piekarnia Rzeszów opowiada

Decydując się na kupno pieczywa, zawsze wybieraj to, przygotowane za zakwasie. Poza wyśmienitym smakiem oraz zapachem wypieków otrzymujesz szereg zalet zdrowotnych takich jak:

  • odbudowa flory bakteryjnej przewodu pokarmowego,
  • wspomaganie wchłaniania pierwiastków cennych dla organizmu w tym żelaza, magnezu, cynku,
  • większe właściwości antyoksydacyjne, które pomagają zwalczać wolne rodniki,
  • niższy indeks glikemiczny – jednym z produktów powstałych podczas fermentacji jest kwas mlekowy, który opóźnia opróżnianie żołądka oraz spowalnia trawienie skrobi.

Właściwości prozdrowotne chleba wytwarzanego tradycyjną metodą, czyli z użyciem zakwasu są bezdyskusyjne. Kupując więc pieczywo najlepiej wybierać piekarnie w Rzeszowie, które dbają o swoich klientów, takie jak Le petit reve.

Wybieram Le petit reve, bo wiem co jem

Zdrowie i życie to największe dary, jakie otrzymaliśmy, dlatego dbajmy o nie każdego dnia. Można to robić na wiele sposobów np. uprawiać sporty, medytować, unikać stresów oraz dbać o to, co jemy. Właściwa dieta powinna być jednak oparta na zdrowych, pełnowartościowych produktach, które bez wątpienia otrzymasz w Le petit reve. Zapoznaj się z naszym menu https://lepetitreve.pl/ i zostań częścią naszej wielkiej rodziny.