Savoir-vivre to szereg zasad, które powstały po to, by ułatwić nam życie. Omawiają one, w jaki sposób powinniśmy się zachowywać w sytuacjach towarzyskich, aby nikogo nie urazić. Dodatkowo wpływają na nasz komfort, ponieważ nie jesteśmy spięci, zastanawiać się po kilka razy, co wypada zrobić. Im więcej rzeczy wiemy i umiemy, tym łatwiej jest nam je wykonywać. Dotyczy to zarówno kolejności witania się, serwowania posiłków oraz podawania kawy. Z Le petit cafe dowiesz się, jak nie popełnić gafy i sprawić, by napój bogów miał wyjątkową oprawę.

Jaką kawę zaproponować przybyłym gościom?

Pierwszym co najczęściej proponujemy przybyłym gościom, są napoje. My skupimy się dzisiaj na kawie. Przede wszystkim powinna być świeżo mielona, by jej zapach już od progu informował o jej najwyższej jakości. Warto postawić na ziarna arabiki, uważanej za najszlachetniejszy gatunek kawy lub wybrać jej mieszankę z innym rodzajem.

Napoje najlepiej i zdecydowanie najszybciej przygotowywać w ekspresie, chyba że życzenie gościa jest inne. Pozwoli nam to na przygotowaniu kawy według indywidualnych preferencji. 

Kolejność ma znaczenie

Zapraszając gości na obiad lub kolację, kawę proponujemy dopiero po zjedzeniu posiłku. Najpierw podajemy przystawki, następnie zupę oraz drugie danie, a na końcu deser. Teraz dopiero jest czas na wypicie pysznej, aromatycznej kawy.

Skoro wiemy już, kiedy ją podawać, Le petit cafe objaśni, jak wygląda sytuacja dotycząca kolejności. Najpierw kawę serwuje się gościom, zaczynając od najstarszych kobiet znajdujących się w całym gronie. Następnie dostają ją panowie, a na końcu gospodyni i gospodarz.

W czym podawać kawę?

Kawę powinniśmy serwować w specjalnych filiżankach lub szklankach, które utrzymują przez długi czas temperaturę napoju. Ma to kluczowe znaczenie dla zapachu oraz smaku, dlatego nie warto kupować naczyń niespełniających tego wymogu.

Coraz popularniejsze jest podawanie kawy w szklankach o podwójnym szkle. Pozwalają one utrzymać właściwą temperaturę, są elegantsze, wywołując efekt wow.

Naczynie na kawę dobrze jest postawić na spodku, a po prawej stronie ułożyć łyżeczkę, uchwytem skierowanym w stronę osoby, która będzie ją piła. Najlepiej podawać ją prawą ręką stojąc po prawej stronie gościa.

Co zrobić, gdy goście chcą kawę z mlekiem?

W tej sytuacji są dwa rozwiązania. Możesz delikatnie podgrzać mleko i postawić je w dzbanuszku na stole lub dopytać każdego indywidualnie o rodzaj kawy i przygotować go bezpośrednio przy pomocy ekspresu. W ten sposób napój będzie wyglądał elegancko, smakując obłędnie.

Słodki dodatek do kawy

Kawa to napój bogów, który wymaga szczególnej oprawy. Nie ważne czy wolimy zwykłe americano, czy nowoczesne latte, warto spożywać je w towarzystwie dobrego ciasta. Co prawda fachowcy uważają, że słodki dodatek nie pasuje do goryczy kawy. Le petit reve uważa, że jeśli nam to nie przeszkadza, to nie można się ograniczać.

Le petit cafe – przyjdź do nas na pyszną kawę

Wiemy, jak ważnym napojem w ludzkim życiu jest kawa. Pobudza nas o poranku, dodając siły na resztę dnia. Jeśli chcesz wypić najlepsze espresso lub cappucino zapraszamy na Grunwaldzką 16a. W naszej ofercie znajdziesz również pyszne słodkie wypieki oraz świeże pieczywo.