Smakoszy dobrej kawy nie brakuje zarówno w Polsce, jak i na świecie. Spora część osób nie wyobraża sobie dnia bez kubka tego wywaru, a dla niektórych jest to wręcz rytuał poranny. Kawa pobudza, obniża stres, zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz depresji, dodatkowo dzięki zawartości kofeiny przyspiesza spalanie tłuszczu. Przygotowanie napoju bogów nie jest jednak rzeczą prostą, o czym każdego dnia przekonuje się kawiarnia w Rzeszowie. Poza dobrymi ziarnami kawy potrzebny jest ktoś, kto zna się na ich parzeniu, stąd coraz popularniejszy staje się zawód baristy.   

Le petit reve o zawodowej drodze baristy

Zostanie profesjonalnym baristom, wymaga wielkiej pasji do tematów związanych z kawą, zaangażowania oraz czasu. Dróg do tego zawodu jest kilka. Najpopularniejszą z nich jest zatrudnienie się w dobrej kawiarni w Rzeszowie, która posiada w swoich szeregach doświadczonego baristę. Pod jego okiem będziesz mógł rozwinąć swoje skrzydła. Dobry mentor na początku tej trudnej drogi jest na wagę złota. Dodatkowo możesz również uczestniczyć w imprezach branżowych i targach na terenie Polski.

Posiadając już pewną wiedzę i doświadczenie warto odbyć szkolenie, które potwierdzi certyfikatem Twoje umiejętności. Osoby lubiące podróże i niebojące się wyzwań mogą zdecydować się na wyjazd za granicę i odbycie kursów międzynarodowych. Taka przygoda pozwoli na poznanie różnych kultur z innych perspektyw, poszerzenie swojej wiedzy oraz nabycie cennego doświadczenia.

Cechy dobrego baristy

Dobry barista poza wiedzą na temat kawy musi odznaczać się umiejętnościami komunikacyjnymi i łatwym nawiązywaniem kontaktów. Praca za barem wiąże się ze stałym kontaktem z klientem, który tak jak my może mieć gorszy dzień lub słabszy okres w życiu. Zdarza się, że ludzie nie wiedzą, jaką kawę chcieliby wypić, więc dobrze jest zaproponować coś od siebie. Osoba pracująca jako barista powinna być precyzyjna, otwarta na zmiany i chętna do przyswajania nowej wiedzy. Kawiarnia w Rzeszowie ceni sobie kreatywność w tym zawodzie. Przydaje np. przy tworzeniu malowideł mlekiem po kawie, które już nie raz sprawiły w zachwyt lub poprawiły humor klientom.

Dzień z życia baristy w kawiarni w Rzeszowie

Barista nielubiący kawy to wręcz niespotykane zjawisko, dlatego jego pierwszą czynnością o poranku jest zaparzenie wywaru i czytanie newsów branżowych w internecie. Następie barista przychodzi do pracy, gdzie odpala ekspresy, przygotowuje innej potrzebne urządzenia oraz sprawdza ich czystość i gotowość do działania. Po tych czynnościach rozpoczyna kolejny dzień za barem, który różni się od poprzedniego. Jak pisała Wisława Szymborska „żaden dzień się nie powtórzy”. Każdy klient jest różny, a my codziennie narażeni jesteśmy na porażki oraz sukcesy, co sprawia, że zawód baristy staje się coraz bardziej popularny.

Le petit reve zaprasza na kawę

Każdego dnia zapraszamy do naszej kawiarni w Rzeszowie na pyszną, świeżo parzoną kawę. Bogata oferta sprawia, że każdy miłośnik napoju bogów znajdzie trunek, który poskromi jego zmysły i pozwoli na chwilę zapomnieć o całym świecie.