Chleb jest jednym z najpopularniejszych produktów nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Jako dzieci pamiętamy, jak nasze babcie przygotowywały zaczyn, by później upiec z niego pyszne, pachnące pieczywo. Teraz takie produkty dostępne są w piekarni w Rzeszowie mieszczącej się w samym sercu Rzeszowa. Problem polega jednak na tym, by jak najdłużej zachować świeżość tego pysznego chleba. Są pewne sposoby, pomagające w przechowywaniu pieczywa.

Które produkty z piekarni w Rzeszowie najdłużej zachowują świeżość?

Najdłuższą świeżość zachowują wyroby z mąki żytniej oraz pełnoziarnistej na naturalnym zakwasie. Mogą one nawet przez kilka dni smakować równie dobrze, jak po upieczeniu. Stracić mogą jedynie chrupkość, co jest naturalnym efektem i nie wpływa znacząco na walory smakowe. Chleby wykonane z białej maki pszennej szybciej się psują, wyjątkiem są wyroby piekarni w Rzeszowie, gdzie wykorzystywany jest naturalny zakwas, utrzymujący dłużej świeżość produktów.

Świeżość pieczywa zależy jednak w dużej mierze od rodzaju oraz sposobu przechowywania. Nawet najtrwalszy chleb, położony w nieodpowiednim miejscy szybko się zepsuje.

Gdzie przechowywać chleb?

U większości rodzin pieczywo znajduje się w chlebaku. Nie wszyscy jednak wiedzą, że to, z jakiego tworzywa jest on wykonany, ma ogromne znaczenie.. Najlepsze są drewniane lub bambusowe, ponieważ zapewniają dobrą cyrkulację powietrza. W internecie oraz sklepach stacjonarnych z artykułami gospodarczymi dostępne są chlebaki metalowe, a nawet ceramiczne. Kupując je, sprawdź uprzednio, czy posiadają one otwory zapewniające przepływ powietrza, w innym przypadku nie spełnią one prawidłowo swojej funkcji. W przypadku chlebaka metalowego pamiętaj, że może on szybko się nagrzewać. Nie stawiaj go więc obok kuchenki ani blisko okna, z którego wpadają silne promienie słoneczne. Wysoka temperatura sprawia, że pieczywo szybciej czerstwieje.

Bez względu na wybrany rodzaj chlebaka ważne jest jego regularne mycie. Wnętrze takiego pojemnika to idealne warunki dla bakterii, które przyśpieszają psucie się chleba. Do czyszczenia używać należy jednak odpowiednich detergentów, które można stosować na powierzchnie mające kontakt z żywnością.

Wiele osób, zwłaszcza tych, które mają małe kuchnie lub zwyczajnie chcą zaoszczędzić pieniądz, decyduje się na trzymanie pieczywa w zwykłej kuchennej szafce. Takie rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Ważne jest to, w czym przechowuje się chleb.

W jakim opakowaniu przechowywać pieczywo?

W większości sklepów chleb zapakowany jest w foliowe opakowania. Nie są one jednak najwłaściwsze, ponieważ nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji powietrza, a to prowadzi do zbierania się na produktach wilgoci. Skutkiem tego jest brak chrupkości skórki, a nawet pleśń. Posiadają one jednak zaletę, którą jest zapobieganie wysychaniu pieczywa. Pozwala to zahamować utratę substancji aromatycznych.

Osoby dbające o środowisko wybierają torebki papierowe, które niestety powodują wysychanie pieczywa. Zmniejszają jednak prawdopodobieństwo wystąpienia pleśni.

Najlepszym sposobem, o którym mówi piekarnia w Rzeszowie, jest przechowywanie chleba w lnianym woreczku. Można je uszyć samodzielnie i dopasować wielkość do indywidualnych potrzeb. Aby je odświeżyć, wystarczy tylko przepłukać je gorącą wodą, a następnie wysuszyć. Len to naturalny materiał zapewniający dobrą cyrkulację powietrza. Pozwala zachować chrupkość skórki oraz długo utrzymuje zapach i smak  świeżego chleba.

Francuska piekarnia zaprasza na świeże pieczywo

Le petit reve to prawdziwa francuska piekarnia, w której ofercie każdy miłośnik nie tylko pieczywa, ale również słodkich przekąsek znajdzie coś dla siebie. Pyszne croissanty, pachnące brioche oraz rozpływające się w ustach cynamonki już od progu kuszą niepowtarzalnym zapachem.