Kawa to popularny napój spożywany przez miliony ludzi na całym świecie. Jednak krąży wokół niej wiele mitów, a jednym z nich jest twierdzenie, że wypłukuje magnez z organizmu. W tym artykule przeanalizujemy, czy faktycznie dobra kawa w Rzeszowie może prowadzić do niedoborów magnezu i jak wpływa na nasz organizm.
Magnez i jego właściwości
Magnez jest ważnym składnikiem odżywczym potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomaga utrzymywać zdrowe kości, mięśnie, układ nerwowy, a także reguluje rytm serca. Dzięki niemu z większą łatwością przyswajamy wapń i witaminy D. Magnez wspiera produkcję białek i DNA oraz reguluje poziom cukru we krwi.
Ponadto jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów i metabolicznych szlaków w organizmie. Pomaga również w redukcji stresu, zapobieganiu depresji oraz poprawie jakości snu. Niedobór magnezu może prowadzić do różnych objawów, takich jak skurcze mięśni, bóle głowy, zmęczenie, zaburzenia rytmu serca, a nawet osteoporozy. Dlatego ważne jest, aby zapewnić sobie odpowiednią jego ilość poprzez dietę lub suplementację.
Czy dobra kawa rzeczywiście wypłukuje magnez z organizmu?
Badania pokazują, że kawa może wpłynąć na wypłukiwanie magnezu przez organizm. Kofeina w niej zawarta zwiększa wydalanie magnezu, co może prowadzić do jego niedoboru. Jednakże badania wykazują, że wpływ kawy na wypłukiwanie magnezu jest niewielki i zwykle nie stanowi problemu dla ludzkiego zdrowia.
Jeśli więc nie przekraczasz dziennej dozwolonej dawki kofeiny wynoszącej 300 mg, nie musisz się niczego obawiać. Sytuacja komplikuje się, gdy sympatycy Le petit cafe zapominają o tej zasadzie. Wówczas zwiększa się ryzyko niedoboru magnezu.
Ponadto, istnieją również inne czynniki wypływające na wchłanianie magnezu przez organizm. Dieta bogata w tłuszcze nasycone, cukier i sól mogą zmniejszyć wchłanianie magnezu. Z drugiej strony, spożywanie warzyw, owoców, orzechów i pełnoziarnistych produktów zbożowych zwiększa wchłanianie magnezu.
Jak zatem dbać o odpowiedni poziom magnezu w organizmie?
Po pierwsze, należy stosować zbilansowaną dietę, która dostarczy organizmowi wystarczającą ilość magnezu. Produkty bogate w magnez to między innymi:
- orzechy – nerkowca, laskowe, włoskie, migdały,
- nasiona – dyni, słonecznika, sezamu,
- warzywa – szpinak, brokuły, brukselka, kalafior, szparagi, zielona fasolka szparagowa, cukinia,
- owoce – awokado, banany, figi, morele, jagody, maliny,
- ryby i mięso – łosoś, tuńczyk, jagnięcina, wieprzowina, wołowina,
- produkty mleczne – sery twarde, jogurty naturalne.
Po drugie, należy unikać nadmiernego spożycia kawy i innych napojów zawierających kofeinę. Dla większości ludzi, umiarkowane spożycie tego trunku to ok. 2-3 filiżanek dziennie, co jest bezpieczne i nie powoduje niedoboru magnezu.
Po trzecie, warto zwrócić uwagę na inne czynniki, które wpływają na wchłanianie magnezu, takie jak dieta, styl życia czy choroby przewlekłe. Aktywność na świeżym powietrzu, regularne wizyty u lekarzy oraz ograniczenie alkoholu i innych używek są kluczem do sukcesu.
Le petit cafe zaprasza na kawę
Skoro obaliliśmy mit dotyczący wypłukiwania magnezu przez kawę, czas byś odwiedził Le petit cafe – bistro w Rzeszowie serwujące najlepszy napój bogów. Espresso, cappuccino, a może flat white. Niezależnie od wyboru filiżanka tego trunku nie przekroczy dziennej dawki kofeiny. Możesz więc usiąść wygodnie w naszych skromnych progach, delektując się niesamowitym smakiem.
Jak wiadomo, do kawy miło zjeść coś słodkiego, dlatego polecamy prawdziwe francuskie croissanty, crème brûlée oraz brioche z owocami.