Każdy z nas raz na jakiś czas lubi do aromatycznej, świeżo parzonej kawy zjeść słodki deser o zaskakującym smaku i ciekawej konsystencji. Jednym z nich jest crème brûlée podawany w kawiarni w Rzeszowie. Oczywiście można go również przygotować samodzielnie w domu, jednak jak wiadomo, to co zostanie przygotowane przez kogoś innego, nam zdecydowanie bardziej smakuje. W tej kwestii ważna jest również receptura oraz najlepsze składniki, które niewątpliwie używane są w Le petit cafe. Zapraszamy więc dziś na kulinarną podróż odkrywającą rąbek tajemnicy dotyczący crème brûlée.

Kawiarnia w Rzeszowie – spór o deser

Historia dotycząca crème brûlée jest bardzo zawiła i skomplikowana. Z tego też względu nie ma zbyt wielu informacji o początkach tego deseru. Wszystko przez fakt, iż od wielu lat trzy narody, czyli Francja, Hiszpania i Wielka Brytania toczą spór o to, kto pierwszy wymyślił i przygotował crème brûlée.

Przepis na ten wyjątkowy przysmak znaleźć można w historii kuchni każdego ze spornych państw. Najbardziej prawdopodobne jednak, że to francuzi stworzyli pierwszą wersję, a dokładnie jeden z nich, czyli François Massialota. Ten francuski mistrz kuchni zamieścił w 1691 roku przepis na crème brûlée w swojej książce kucharskiej.

Spór jednak nie jest do końca bezsensowny, bowiem Massialot dużo podróżował, poznając nowe kultury oraz smaki. Zawsze też notował przepisy na potrawy, które kosztował. Można więc twierdzić, że podstawą do stworzenia niepowtarzalnego deseru stały się właśnie podróżne oraz pasja do poznawania nowych smaków i gotowania.

Pisząc jednak o crème brûlée, koniecznie należy przytoczyć inną historię, która dla wielu osób stanowi początek tego deseru. Otóż Massailot pracował jako szef kuchni orleańskich książąt. Duże problemy, jeśli chodzi o jedzenie, wykazywał młody książę Filip Orleański. Wiele przygotowanych dań lądowało na podłodze, ponieważ nie smakowały magnatowi. Pewnego dnia książę poskarżył się na deser, który spożywał – uważał, że krem jest zimny. Sprytny Massailot wpadł na świetny pomysł. Wziął przyrządzony wypiek i do kremu przyłożył rozgrzane żelazko. Spowodowało to, że cukier znajdujący się na górze skartelizował się, ale środek nadal pozostawał chłodny.

W ten oto sposób powstał crème brûlée, czyli dosłownie tłumacząc „przypalony krem”, który można kupić w kawiarni w Rzeszowie. Ten wyśmienity deser stał się przysmakiem niejednego dworu i od wielu lat uwielbiają go rzesze ludzi na całym świecie.

Dlaczego Francuzi uwielbiają crème brûlée?

Crème brûlée, to tradycyjne francuskie ciasto z kremowym nadzieniem i chrupiącą warstwą cukru na wierzchu. Ten wykwintny deser cieszy się ogromną popularnością we Francji i na całym świecie. Dlaczego Francuzi tak bardzo go lubią?

Po pierwsze, jest niezwykle smaczny i aromatyczny, dzięki dodatkom, takim jak wanilia, cynamon czy skórka z cytryny. Kremowe nadzienie jest delikatnie słodkie, a warstwa cukru na wierzchu daje ciekawy kontrast smakowy.

Po drugie, crème brûlée to bardzo elegancki deser. Jego wygląd jest imponujący, a podanie – niezwykle efektowne. Stanowi więc nieodłączny element ważnych uroczystości oraz romantycznych kolacji.

Warto zwrócić uwagę, że francuska kuchnia jest znana z wysokiej jakości składników i precyzji w ich przygotowaniu, co przekłada się na jakość finalnego dania. Za jej przykładem idzie również kawiarnia w Rzeszowie, gdzie można kupić najlepsze crème brûlée.

Le petit cafe zaprasza na pyszne wypieki

Poza pysznym deserem i francuskimi wypiekami w kawiarni w Rzeszowie wypijesz też najlepszą kawę z dodatkiem kardamonu. Dla miłośników herbaty również znajdzie się coś dobrego. Weź więc męża lub przyjaciółkę i odwiedźcie to wyjątkowe miejsce.